Miksi ihmeessä olen Keskustan listoilla?

Päätin siis lähteä ehdolle kunnallisvaaleihin, sitoutumattomana Keskustan listoille.  Tuttujen ja tuntemattomien reaktio on ollut suurin piirtein sama: hienoa… mutta miksi ihmeessä Keskusta? Olenhan minä liberaali kaupunkilaiskakara ”vasemmistolaisesta” perheestä.

Tähän mennessä vastaukseni kysymykseen on ollut lähinnä luokkaa ”miksi ei?”, joten selitellään nyt sitten kunnolla. Huomautan, että olen sitoutumaton, mutta en pidä mahdottomana, että jos haluan kuntavaikuttamista jatkaa, liittyisin puolueeseen. Pohdin myös hieman, miksi tämä kysymys nousee esille niin voimallisena, koska mielestäni se on vähintään yhtä mielenkiintoista kuin oma melko merkityksetön valintani.

1. Yksikään puolue ei ole esiintynyt politiikassa viime aikoina niin, että se olisi ollut minulle ehdoton valinta. Arvoni ovat yhdistelmä vasemmistolaista, vihreää, jopa oikeistoa.  Kokoomusta tosin en edes harkinnut. Viime vuosina äänestämäni puolueet ovat vaihdelleet rajusti. Presidentinvaaleissa äänestin Soinia ja Haavistoa.

Yksikään puolue ei edusta juuri minun näkemystäni kokonaisuudessaan. Yhdenkään puolueen tärkeimmät edustajat eivät ole erityisesti vakuuttaneet minua. Siksi valintani oli joka tapauksessa kompromissi. Keskustan lähihistoria politiikassa ei ole täysin vakuuttava, mutta minkä puolueen on? Keskustassa on kuitenkin poliitikkoja, joita arvostan.

2. Kunnallisvaalit ovat ennen kaikkea paikallispolitiikkaa – henkilövaalit. Koska uskon viettäväni Rautalammilla ison osan elämääni, koen luontevaksi vaikuttaa asioihin täällä. Valtuusto ja lautakunnat ovat paikallisen vaikuttamisen kanavia. Siksi valtakunnantason toiminta ei ole ainakaan ensisijainen tai ainut kriteeri, jolla valita puolue. Keskustan kuntapoliittinen ohjelma(luonnos) oli mielestäni asiallinen jo senkin takia, että se tyrmää hallituksen pakkoliitokset. 

3. Ehkä tärkein syy oli melko simppeli. Keskustan piirissä toimi minulle tuttuja ihmisiä ja minulle ehdotettiin ehdokkuutta. Lisäksi Keskusta on iso puolue Rautalammilla ja perinteinen kuntapuolue. Siksi ajattelin sen olevan varma valinta mahdolliseen kuntavaikuttamiseen.  

Pohditaan sitten, miksi valintani herättää ihmetystä (ja maksaa minulle ääniä?). Mielestäni ajattelu, jonka mukaan ”kepu pettää aina” tai että se ”on jyväjemmarien etujärjestö”, jolla sitten tuomitaan kaikki puolueen edustajat, on samaa leimakirvesajattelua, kuin  vaikkapa kaikkien perussuomalaisten leimaaminen rasistiksi. Se on hyvin epäilyttävää ajattelua. Et kai sinä halua syyllistyä sellaiseen? 

Uskon, että mihin tahansa puolueeseen mahtuu erilaisia näkemyksiä, eikä edustajia pidä leimata hokemien tai yksipuolisen imagon perusteella. Lyhyt vilkaisu esimerkiksi tähän Kaksplussan keskusteluun osoittaa, että mistä tahansa puolueesta voi helpolla löytää stereotyyppistä pahaa sanottavaa. Mielestäni se kertoo enemmän haukkujasta kuin puolueesta.  Jyväjemmareilla (ja maalla-asuijilla) on sitä paitsi myös oikeus edustukseen ja heitänkin tarvitaan, kas kun muodikas luomu- ja lähiruoka on parempi viljellä täällä kuin tuoda Epsanjasta.

Minä otan mieluummin itse selvää siitä, miten asiat ovat, kuin muodostan kantani vanhan hokeman perusteella.

PS. Harri Päärnilä, jonka kanssa täyttelin paperit sanoi, että politiikkaa ei kannata ottaa turhan vakavasti. Unohda siis, että olen likainen kepulainen ja äänestä minua, nimestä huolimatta hyvää ja melko vakaata suomalaista miestä.

PPS. Hauska fakta. Tiesithän, että Santeri Alkio ajoi jo 1920-luvulla Euroopan yhdysvaltoja… 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jaakko Tuononen

Juuri näin :) "Arvoni ovat yhdistelmä vasemmistolaista, vihreää, jopa oikeistoa. Kokoomusta tosin en edes harkinnut". Tosin, itse äänestin pressavaaleissa Niinistöä. Mutta olen äänestänyt myös Vasemmistoliiton Claes Andessonia ja ruotsalaisten Lillania - huh, huh. Sellasta se on :D

Että, miksi sä juuri sitä ja tätä ja SIIHEN puolueeseen? Kaikkia ei voi miellyttää. Mutta kun politiikka demokratioissa perustuu puolueisiin, niin ilman jäsennyyttä ei taida kannattaa edes yrittää. Mutta toivotan onnea!

Mielestäni puolueen tarkoituksena on auttaa ehdokkaitaan, eikä ehdokkaiden puoluetta. Ja taitaa ne hirveät barrikaadit olla jo menneisyyttä - toivottavasti.

Reijo Kamula

Kuntapolitiikassa on niin paljon helpompaa olla isossa ryhmässä samaa mieltä, kuin pienessä ryhmässä erimieltä. Itse olen ollut aikoinani pienessä ryhmässä 15v.valtuutettuna, aina altavastaajana ja useimmiten enemmistön mielestä väärässä, joten tiedän kyllä kuntapolitiikasta melkoisen paljon!
Unohtui vastata tuohon esittämääsi kysymykseen. Sitä minäkin ihmettelen!

Pekka Manner

Santeri Alkio ajoi mm. sitä että punaisiksi mielletyt olisi pitänyt lähettää Saksaan orjatyövoimaksi 1918, mutta Santerille kävi ikävästi -Saksa hävisi, joten Alkion kuningasidea kaatui siihen. Voin arvata että Santeri oli kuolla vit..........

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ainakin arvosi ja ajatusmaailmasi näyttää olevan kohdallaan, joten toivon, että et pety valintaasi. "Vasemmistolainen" kaupunkilaiskakara, joka on asettunut maaseudulle ja ajattelee ennakkoluulottomasti, pystyy varmaan tuomaan erinomaisen lisän paikalliseen keskustalaiseen politiikkaan. Tuore, erilainen näkökulma lisää aina mahdollisuuksia.

Keskittyminen siihen, mitä myönteistä minä voin tehdä, tuottaa tuloksia. Ajatusten uhraaminen sille, mitä pahaa muut ovat tehneet, kuluttaa energiaa.

Joten Tuonosen tavoin toivotan onnea! Valitettavasti äänestän eri kunnassa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onnea viranhakuun. Toivottavasti se onnistuu paremmin keskustan kuin onnistui tai olisi onnistunut sinulle vasemmistoliiton, vihreiden ja PS:n kuorolaulajien riveissä.

En voisi itse koskaan liittyä johonkin yhteisöön hyötymistarkoituksessa, puolueeseen tai muuhun.

Yliopistossa, valtiolla ja kunnissa kokoomus ja keskusta yhdessä hallitsevat kenttää ja jakavat virat opportunisteille.

Uskonkin, että ulkonaista menestystä valintasi sinulle tuottaa, mutta pitemmän päälle huomaat että et tehnyt omantuntosi mukaan.

Tätä kommenttia ei ole pakko lukea kuin piru raamattua, mutta saathan niinkin tehdä. Minulle jokainen ihminen on yhtä arvokas, ja olen aina yhteistyössä kaikkien kanssa. En ole koskaan tehnyt mitään oman etuni vuoksi, vaan kutsumuksesta. Siksi olen demari.

Toimituksen poiminnat