Ei gerrymanderointia Suomeen, kiitos!

Suomenmaa uutisoi hallituksen tavoitteista muuttaa perustuslakia niin, että vaalipiirien määrää voitaisiin tiputtaa jopa viime vaalien viidestätoista kuuteen. Tämä loisi suunnattomia vaalipiirejä, esimerkiksi luultavasti puoli maata kattavan Lapin-Oulun vaalipiirin. Voi kuvitella, että koko Itä-Suomi olisi luultavasti yhtä vaalipiiriä. Tällaiselle piirien jakamiselle omien intressien mukaan on termi englannin kielessä: gerrymandering. Sillä ei ole hyvä kaiku.

Jos vaalipiirejä tiputettaisiin rutkasti nykyisestä, sanotaan vaikka hallituksen ajamaan teoreettiseen minimiin, kuuteen, vaalipiirit olisivat niin isoja, että käytännössä kansanedustajan tai ehdokkaan olisi hankala tuntea alueen olot tai kampanjoida koko piirissä. Isot alueet suosisivat suurimpien kaupunkien ehdokkaita, koska näiltä alueilta olisi helpointa kerätä tarvittavat suuret määrät ääniä. Vaalipiirien suureneminen suosisi siis myös jonkun verran kaupunkipuolueita kuten hallituksen demareita ja kokoomusta. Se marginalisoisi entisestään maaseutujen asukkaita. Sehän ei ole mitään uutta hallituksen hankkeissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Vaalipiiriuudistus on kyllä täydellinen gerrymanderingin vastakohta. Gerrymanderingissä vaalipiirejä muutetaan niin, että edutuslaitoksen kokoonpano saataisiin erilaiseksi kuin mikä on äänestäjien antamien äänien jakauma. Tällä menetelmällä Yhdysvalloissa republikaanien hallinoimmissa osavaltioissa äänestysalueita on rakennettu niin, että he saivat edellisissä vaaleissa edustajainhuoneeseen selkeän enemmistön vaikka demokraatit saivat yhteensä 1,4 miljoonaa ääntä enemmän kuin republikaanit.

Suomen vaalipiiriuudistuksen perusteet ovat päinvastaiset: nykyisissä pienissä vaalipiireissä, joista valitaan vain muutamia kansaedustajia effektiivinen äänikynnys nousee hyvin korkeaksi ja se tekee pienemmille puolueille mahdottomaksi saada kansanedustajia läpi. Tästä johtuen suurien puolueiden kansanedustajien lukumäärä eduskunnassa on suurempi kuin heidän saamansa osuus äänistä. Tämä on ongelma.

Käyttäjän juhopahajoki kuva
Juho Pahajoki

Taidat olla oikeassa. Vaikka ehdotuksessa (ainakin jos ajatellaan sitä äärimuodossaan) on ongelmansa, se ei taida ihan helposti lipsahtaa tuon gerrymandering-termin alle. Ei ainakaan sen tyyppisenä prosessina, jota osuvasti kuvasit Yhdysvalloista.

Wikipedian Gerrymandering-artikkeli tosin toteaa, että termiä voi käyttää myös vaalipiirimuutoksista, joilla haetaan etua tai haittaa muun kuin puoluepoliittisin perustein.

"In addition to its use achieving desired electoral results for a particular party, gerrymandering may be used to help or hinder a particular demographic, such as a political, ethnic, racial, linguistic, religious, or class group, such as in U.S."

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei ongelmia olisi ja etteikö olisi vaarana se, että muutoksessa asetetaan huonompaan asemaan toisia ehdokkaita (muin kuin puoluekriteerein.) kuten kirjoituksessani esitin. Suo siellä, vetelä täällä.

Loppuun vielä Jouni Backmanin kommentti Savon-Karjalan vaalipiiriuudistuksesta: "SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman pettyi hallituksen sopimaan vaalipiiriuudistukseen. - Vallassa olevien ei pitäisi koskaan rukata vaalilainsäädäntöä vaalitaktisilla perusteilla. Joissakin maissa näin tehdään ja meillä sitä on arvosteltu, Backman ruotii."
http://yle.fi/uutiset/sdpn_backman_vaalipiiriuudis...

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Yhdistetään koko maa yhdeksi vaalipiiriksi ja kielletään samalla puolueiden väliset vaaliliitot ja hankkiudutaan suhteellisesta vaalitavasta eroon. Vielä kun päästäisiin puoluekurista eroon, niin oltaisiin aika lähellä edustuksellista kansanvaltaa. Yksinkertaista ja helppoa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Suomen kokoisessa maassa ei tosiaan välttämättä tarvita kunnallisen demokratian lisäksi erillisiä vaalipiirejä paikallisen demokratian säilyttämiseksi, kunhan vaalipiireistä luovuttaessa vahvistetaan kuntien asemaa selvästi nykyisestä.

Suomi vastaa väestömäärältään keskikoista saksalaista osavaltiota. Vaikka koko maa olisi yhtenä vaalipiirinä valtiollisissa vaaleissa, suurin osa varmasti osaisi edelleen äänestää oman alueensa ehdokasta, jos pitäisi sitä olennaisena kriteerinä valinnalle. Mielestäni alueellisuus ei ole nykyään läheskään tärkein kriteeri valtiollisen tason päättäjien valinnassa.

Vaalipiirien poistaminen ei estäisi ketään pitämästä alueellisuutta tärkeänä, se antaisi vain muille vapauden valita eri perusteet tärkeämmiksi.

Toimituksen poiminnat